Betöltés...

Bihari Zoltán: SZŐLŐ ÉS BOR BIATORBÁGYON Borosgazdák, pincék, történetek

Dátum: 2022.05.31

 

BIHARI ZOLTÁN: Szőlő és bor Biatorbágyon 

Borosgazdák, pincék, történetek

 

Biatorbágy a közelmúltban csatlakozott az Etyek-Budai borvidék települései közé, amelynek a 19. század végéig – az akkori híres Budai borvidéknek – korábban is tagja volt, akárcsak a környék szinte összes falva, melyeket körös-körül szőlő borított. Galgóczy Károly e korszakban így írt Biáról: „A nép életfoglalkozásában legelső helyet a szőlőmívelés foglal, melyet szorgalommal s ügyességgel is kezel.” A nagy törést és pusztulást az Amerikából érkező filoxéravész hozta el, amely az egész borvidékre sorsdöntő hatással volt, korábbi bortermelő jelentőségét soha nem nyerte vissza. Bián és Torbágyon a szőlőterületek mintegy felét telepítették újra, helyüket részben átvették más gyümölcsök, a szüretek hangulata a két háború között rövid időre visszatért. Azonban a II. világháború utáni sváb kitelepítés, a kollektivizálás, és a fővároshoz egyre jobban kötődő életforma végképp megtörte évtizedekre a két szomszédos, 1966 óta egyesült települések szőlőművelését.    

Napjainkban egy ígéretes megújulásnak lehetünk szemtanúi, az ezredfordulótól megjelent a professzionalitásra törekvő borkészítés, a megmaradt ürgehegyi présházak és pincék helyi védettség alá kerültek, melyekben egyre gyakrabban jó minőségű helyi bort találunk. Számos borosgazda őrzi a nagyszülők, dédszülők örökségét, a szőlő és bor szeretetét, többen pedig képzett borászként, etyeki hegyközségi tagként készítik a meszes, agyagos talajon termett szőlőjük nedűjét.

A kötet a kezdetektől veszi sorra Bia és Torbágy korabeli szőlőművelését, számos helytörténeti írással, személyes visszaemlékezésekkel, majd a mai Biatorbágy aktív borosgazdáinak személyes történeteit, indíttatásait, sokszor évszázados családtörténetüket ismerhetjük meg.        

 

Rendelhető kedvezményes kiadói áron 6900 Ft helyett 5500 Ft

 

Xante Librarium Könyvkiadó, Biatorbágy
180 x 250 mm,  240 oldal, kötött, keménytáblás

ISBN 978-615-82092-0-5
 


 

Itt olvashat róla: https://bor.hu/magazin/szolo-es-bor-biatorbagyon-borosgazdak-pincek-tortenetek?fbclid=IwAR33KvZywjrTRvPBEaL9mqbdHHQJjyAPgKDH8Eizc9PosMyeWag9laqVwrcRészletes keresés