Betöltés...

Bánsági Magyar Panteon III.

Bodó Barna (szerk.)

Panteonul Maghiar Din Banat - Hungarian Pantheon From Banat III.


Ár: 2.900 Ft

Raktáron

Szórvány Alapítvány, Temesvár
Gordian Kiadó, Temesvár
210 x 230 mm, fűzött, 208 oldal
Kiadás éve: 2014
Illusztrátor: Benedek Levente
ISBN: 978-606-743-012-7

Nagy emberekre emlékezünk. Olyan magyar alkotókra és közéleti személyiségekre, akik képvisel(het)ik a bánsági magyarságot. Megidézzük őket, bemutatjuk életútjukat, munkásságukat. Keressük meg mindazt, és mutassuk is fel, ami számunkra meghatározó fontosságú abban, hogy otthon érezzük magunkat ott, ahol rajtunk kívül más közösségek is élnek.

Magyar mondás szerint: három az igazi. Pontosabban: három a magyar igazság. Még pontosabban: a három szent szám, három maga a teljesség - ezért három a magyar igazság. Itt van, végre, a harmadik Panteon-kötetünk. Aki odafigyelt az első kettőre, az akár fel is róhatja nekünk: késtünk. Az első és a második között két év telt el, a második megjelenése óta pedig három. Egyesek azt gondolhatják: az elsőnél többen munkálkodtunk, jobban akartuk, a harmadikra alább hagyott bennünk a lelkesedés.

Mások azt gondolhatják, hogy nehezebb támogatást szerezni, kevés a támogató és sok a kérelmező, még több, akinek nagy szüksége van arra a kis támogatásra - mert ha kultúráról van szó, akkor a pénz mindig kicsi. Harmadikok azt gondolhatják, kifogyóban vagyunk jeles emberekből, már ezért is lassul a ritmus - és ki tudhatja, mikor kell megállni, ha nem akarjuk fellazítani a kezdeti keretet, amikor úgy terveztük az első kötetet, hogy azok kerüljenek bele, akik nemcsak a helyi magyarok, de minden öntudatos ember számára, aki bánságinak mondja és érzi magát: értéket képvisel. Egyik sem igaz - és egy kicsit mindegyik az.

Tehát itt van a harmadik Panteon. Aki csak belelapoz, azonnal felfigyel arra, hogy sok, nagyon sok olyan jeles személyiség szerepel benne, aki kortársunk. Hiszen itt vannak velünk-bennünk Toró Tibor, Anavi Ádám, Cseresnyés Gyula, Boros Béla, Hajdu József, Salló Ervin,Jecza Péter - és a sor még folytatható. Közel húsz olyan személyiségről közlünk portrét, aki nemrég, az utóbbi 5-10 évben lépett át az örökkévalóságba. Ezekkel igen sokan személyes kapcsolatot, barátságot ápoltunk, indokolt lehet a kérdés: vajon nem vagyunk elfogultak velük szemben? Valóban indokolt Panteonba emelésük? Válaszunk erre is egyértelmű igen ... Az utókor persze korrigálhat, de döntéseinket alaposan megfontoltuk.

Szerzők: Balázs István László, Bodó Barna, Bodó Mária, Delesega Gyula, Dudás József, Ferencz András, Jámbor Ilona, Klepp Ferenc, Illés Mihály, Miklósik Ilona, Pongrácz Mária, Salló Ervin, Szekernyés Irén, Szekernyés János, Részletes keresés