Betöltés...

Bács-Bodrog vármegye nemes családjai

Szluha Márton

Ár: 9.990 Ft

Raktáron

Heraldika Kiadó, Budapest
205 x 290 mm, kötött, 460 oldal
Kiadás éve: 2002
ISBN: 963 85645 7 1

Bács-Bodrog vármegye közigazgatási egység volt Magyarország déli részén. A vármegye területének kisebb északi része jelenleg Bács-Kiskun megye, míg nagyobb hányada a szerbiai Vajdaság Autonóm Tartomány része.

A megye nemes családjainak genealógiáját először dolgozták fel teljesnek mondható formában. A kötet a magyar múlt egy - egy területének történetét segíti feldolgozni. A nemes családok gyakorolták a teljeskörű jogokat, vezetői voltak a megyének, így történetük a megye történetének megismeréséhez nélkülözhetetlen adatokkal szolgálnak. A családok történetét a hagyományok írják. A hagyomány atyáról fiúra száll és az emlékezet megszépítő szűrőjén keresztül lassan, de biztosan torzul. Az emberi emlékezet ugyanis szívesen idézi fel a dicső történeteket, az események történelmi magját megszépíti, felnagyítja, a kevésbé dicső tetteket és szereplőket, a hétköznapi eseményeket elfelejti. Így napjainkra egy-egy család története meglehetősen eltér a valóságostól, valósággal megdicsőül. Sajnos a genealógia kétes hitelességű művelői régen és most is rájátszanak az emberi sznobizmusra. A korábbi századokban meséből vett „ősökkel” gazdagították a felmenők sorát. Ma ellenőrizetlen, néha kitalált adatokkal, esetleg a névhasonlóság alapján vett előkelő kapcsolatokkal igyekeznek fényes családfákat barkácsolni. Ez a mű a korábban megjelent művek kritikai feldolgozása mellett kizárólag levéltári forrásokra támaszkodik — írja Szluha Márton szerkesztő. A kötetben névmutató is szerepel, amely megkönnyíti a leszármazási táblákban az egyes személyek megtalálását.

Szluha Márton szerző (1936) budapesti genealógus. Kőszegen tanult, majd építészmérnöki diplomát szerzett. Tagja a Magyar Történelmi Társulat Archeográfiai, Heraldikai és Genealógiai Szakosztályának. A Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság választmányi tagja, majd alelnöke.Részletes keresés