Betöltés...

Ázik, nem fázik

Huszár László - Kovács László - Végh László (szerk.)

A nagyabonyi népdalkör legkedvesebb dalai


Ár: 1.000 Ft

Raktáron

Csemadok Művelődési Intézete, Dunaszerdahely
148 x 210 mm, fűzött, 24 oldal
Kiadás éve: 1996
Sorozat: Gyurcsó István Alapítvány Könyvek
ISBN: 80-967642-2-5

Az 1982-ben megalakult Nagyabonyi népdalkört az éneklési vágy, a hagyományok felelevenítése hívta életre. A község vezetésének hathatós támogatásával a Vöröskereszt helyi alapszervezetének égisze alatt viszonylag zökkenőmentesen kezdhették munkájukat az énekesek, hiszen a csoportos éneklésnek már voltak hagyományai a faluban. Az évek múltával a Csemadok alapszervezete vállalta át a csoport támogatását.

Közvetlenebb lenne az éneklés élménye, ha a még élő, vagy a közelmúltban még közismert saját gyűjtésből válogathatnánk. Sajnos, a Csallóköz e részén a néphagyományok, népdalok már csak nyomokban lelhetők fel, ezért a dalokat csupán gyűjteményekből, népdalkiadványokból tudjuk átvenni. Szerencsére az utóbbi években egyre több gyűjtemény lát napvilágot, melyet hazai népdalkutatóinknak köszönhetnünk, elsősorban Ág Tibornak. Dalanyagaink megválasztásában a forrás tisztasága, vagyis a hitelesség, a tartalmi értek és tájegységi kötődés vezérel bennünket. A népdalkörhöz a csallóközi és mátyusföldi népdalok világa áll a legközelebb, de szívesen énekeljük a távolabbi tájak dalait is. Egy -egy népdalcsokor összeállításánál a hangzásvilág, a tartalmi üzenet, a tájegység szokásköreinek sajátosságait vesszük figyelembe – általában 4-5 perc időtartamban. A dalokon belül keressük az előadás sokszínűségének lehetőségét, valamint formai megoldásokat.

Dalkészletünk is híven tükrözi sokrétű munkánkat. Összeállított csokraink: halasi népdalok ; öt csallóközi népdalcsokor; három mátyusföldi összeállítás: két nyitra-vidéki népdalcsokor; erdélyi csokor; szatmári, felsőireghi, tolnai, baranyai, somogyi, sályi, szigetközi, honti összeállítások. Az általunk bemutatott téli népszokások valamennyi jeles ünnepet felölelik, a lucázástól kezdve a balázsolásig. Részletes keresés