Betöltés...

Az ifjú pap

Gyarmathy Zsigáné

Ár: 2.100 Ft

Raktáron

Kolozsvári Művelődés Egyesület, Kolozsvár
Szentimrei Alapítvány, Sztána
145 × 205 mm, fűzött, 140 oldal
Kiadás éve: 2014
Sorozat: Sztánai füzetek
ISBN: 978-973-7993-70-0

Az egyik legjobban sikerült Gyarmathy-regény Az ifjú pap (1885), az írónő jól átgondolt és felépített, érett műve. Cselekménye a Bach-korszakban három síkon játszódik. Az egyik a gyűlöletes Bach-korszak és a vele szembeni passzív ellenállás, a másik egy gonosztett és annak kiderítése, míg a harmadik, a köztes réteg, mely valóságos írói bravúr, a néprajzkutatás öncélú divatjának kritikája. E rétegek a regényben szervesen összefonódnak. A szabadságszerető főszereplő előbb tengerész akarna lenni, utóbb fontosabbnak érzi Isten és népének szolgálatába állni.

Gyarmathyné írói stílusa közérthető, természeti leírásai hangulatosak. A kortársak méltányolták néprajzi szakértelmét, írói erényeit, több korabeli rangos országos társaság és egyesület is tagjává választotta.

Az ifjú pap újrakiadásával hosszú idő múltán Gyarmathy Zsigáné irodalmi munkásságának egyik fontos alappillérét tesszük hozzáférhetővé, remélve, hogy a jövőben e kötetet gyümölcsöző támogatással követheti majd több műve.Részletes keresés