Betöltés...

Az ellenzék feladata

Filep Tamás Gusztáv (összeáll.)

Törköly József színterei


Ár: 3.900 Ft

Raktáron

Gömör-Kishont Múzeum Egyesület, Rimaszombat
170 × 240 mm, fűzött, 268 oldal
Kiadás éve: 2012
Sorozat: Gömör-Kishonti Téka
ISBN: 978-80-89455-05-8

„Nem mindennapi szellemi kvalitású és energiájú politikus és szervező volt, aki minden jövedelmét a politikai érdekekre fordította. Mint nemzetének hű fia nem ismert nemzeti meggyőződésében kompromisszumot és egészségét is feláldozta. Példaként szolgálhat azoknak is, akik követték őt, ha nem is tartoztak nemzetéhez és ő ezt tőlük nem is kívánta.”

Így méltatja a Rimaszombatban megjelenő szlovák nyelvű hetilap, a Gemer-Malohont azt az embert, akire a megelőző 18 esztendőben nem igen talált jó szót. Arról a Törköly Józsefről van szó, aki a trianoni döntéstől 1938 tavaszán bekövetkezett haláláig Képviselőtestületi tagként, egyben a Magyar Nemzeti Párt országos elnökeként, a csehszlovák nemzetgyűlés szenátoraként, az evangélikus egyház világi képviselőjeként, a Polgári Kör ügyészeként s még megannyi más helyen és módon szolgálta a kisebbségi sorba jutott rimaszombati népét és az egész szlovenszkói magyarságot.

Nevét hosszú évtizedeken át említeni sem lehetett.

A jelen kötet az első kísérlet arra, hogy egy kötetben, írásai segítségével bemutassuk ezt a kiváló embert, aki ma is példakép lehetne mindazok számára, akik egy közösség képviseletére vállalkoznak.

A kötet anyagát Filep Tamás Gusztáv válogatta, aki az Utószóban foglalja össze a Törköly József életművét.Részletes keresés