Betöltés...

Ábel Amerikában

Tamási Áron

Lista ár: 3.800 Ft  

Ár: 2.500 Ft

Megtakarítás: 1.300 Ft (34%)
-34%
Raktáron

Hargita Kiadóhivatal, Csíkszereda
kötött, 125×190 mm, 240 oldal
Kiadás éve: 2013
Sorozat: Székely Könyvtár
ISBN: 978-973-7625-47-2

Bizony, Ábelnek is el kellett menni a világ túlsó oldalára, hogy megtudhassa: azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne...

És ez így helyes, mert ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket, sokféle utat kell bejárni. S nem is az utazással van a baj. Hanem többnyire a hazatéréssel. Ez az utolsó nagy próba.

Az Ábel Amerikában, az Ábel-trilógia utolsó része ezt a katartikus útkeresést zárja le, s ebben a harmadik részben teljesedik ki Ábel személyiségfejlődése. Így lesz belőle ember, és magyar, és székely. Mert tanulni és tapasztalni is kell, nem csak érezni.

És az is teljesen egyértelmű, hogy igazából nem a rengetegben lehet eltévedni: sokkal könyebb ezt egy nagyvárosban, különösen egy idegen ország nagyvárosában megtenni. Több buktató, több akadály és több erkölcsi útonálló van ezekben a nagyvárosi rengetegekben, mint ahány Fuszulán és Surgyélán a havasi erdőkben...

Nem véletlen, hogy utolsó próbának neveztem Ábel Amerikában való megvilágosodását: hiszen a trilógia folytán Ábelnek is három nagy kihívással kell szembesülnie, akár a népmesék hőseinek: helyt kell állni a magányban, a közösségben, majd az idegenségben is.

És a (szent)háromságnál maradva: úgy is lehet tekinteni, hogy az Ábel a rengetegben az Atya regénye, a patriarchális világé, a székely édesapa alakja lebegi be a könyvet; az Ábel az országban már az önmagát kereső fiúé, aki magára maradva fedezi fel a világot; és az Ábel Amerikában, a legbonyolultabb próbatétel, a lélek regénye, a gyötrődésé, az igazságérzeté, a lojalitás és boldogulás közötti vívódásé...

Hogy végül megvilágosodjon az Ember, és nagyon egyszerű szavakkal mondhassa ki az egyszerű, de felemelő igazságot. És nem elég kimondi, felismerni, hanem követni is kell ezt az igazságot.

Amerikai (tév)útjai, botladozásai, tapasztalásai után Ábelben megvan az erő, és követi ezt az igazságot.

Ábel hazatért Amerikából, hogy otthon lehessen, és kövesse az isteni és emberi törvényt, ami végre a világon vagyunk.

Ugyanezt tette Tamási is; és éppen ez a remekbeszabott hármaskönyv bizonyítja igazságát. Mert ez a trilógia tesz arról, hogy valóban otthon érezzük magunkat mi is, hogy megérezzük: küldetésünk van, még ha nem is ismerjük fel mindig annak lényegét.

Már csak azért is érdemes mindenkor hazatérni.Részletes keresés