Betöltés...

A státustörvény

Kántor Zoltán (szerk.)

Dokumentumok, tanulmányok, publicisztika


Ár: 2.950 Ft

Raktáron

Teleki László Alapítvány, Budapest
170 x 240 mm, kötött, 682 oldal
Kiadás éve: 2002
ISBN: 963-85774-8-7

A szöveggyűjtemény a hosszú időn át politikai és szakmai viták kereszttüzében álló státustörvényt (2001. LXII. évi törvény a szomszédos államokban élő magyarokról) és a vele kapcsolatos fontosabb dokumentumokat, tanulmányokat és publicisztikákat tárja kronologikus rendben az olvasó elé. Tartalmazza mindazokat a 2002-es parlamenti választásokig, szinte bármilyen műfajban közzétett írásokat, melyek a tárgy szempontjából elméletileg fontos kérdéseket valamiképpen érintették.

A máskor kárhoztatható műfaji sokszínűség itt teljesen indokolt, hiszen így kerülhettek egymás mellé a magyarországi közéletben markánsan különböző ideológiai álláspontokat képviselő szövegek. A válogatást ez csak használhatóbbá és érdekesebbé teszi. (Mindez természetesen együtt járt azzal, hogy a szerkesztő olyan politikust is kénytelen volt az asztal mellé ültetni, aki nem tud késsel-villával enni, és aki a törvény elfogadásában olyan lépést lát, melyet a jogalkotó végre a hazai oktatás, kultúra és sajtó „magyarítása” érdekében tesz.)

A könyv ekként hasznos olvasnivaló a politikai elemzőknek, akiket a szerkesztő azzal is segít, hogy az írások összegyűjtése, a kötet szerkesztése közben pártatlan maradt, s a különböző nézeteket egyaránt és kellő arányban szerepelteti. Arra törekszik, hogy a közölt írások ne az ő álláspontját, hanem szerzőik világnézetét és a határon túli magyarokról való vélekedésüket tükrözzék. A szerkesztő továbbá a kötetet egy szinte teljes, az időrendre is ügyelő bibliográfiával egészíti ki, amelyben gyakorlatilag mindenki szerepel, aki a témában – ha csak pár mondat erejéig is – megszólalt.

Kántor Zoltán a kutatók tanulmányai és publicisztikai írásai közül inkább az elméleti kérdéseket boncolgató, s nem a jogszabály-szöveget értékelő írásokat válogatta be. A törvény által felvetett elméleti kérdések valóban sokkal érdekesebbek, mint maga a – módosításáig egészen meghökkentően alacsony törvényhozási nívót megjelenítő – jogszabály. Részletes keresés