Betöltés...

A Perczel család alkalmazottjának, Makai Erzsébetnek receptgyűjteménye Koller Mártonné átdolgozásában

Binder Borbála – Lohn Annamária – Dr. Szőts Zoltán (szerk.)

Ár: 2.000 Ft

Raktáron

Völgységi Múzeum, Bonyhád
145 x 210 mm, fűzött, 88 oldal
Kiadás éve: 2014
Illusztrátor: Nász Krisztián (Fotók)
Sorozat: Völgységi Füzetek
ISBN: 978-615-80042-0-6

A receptfüzet írója 1936-1948-ig a Perczel család alkalmazottja volt. Ebben a receptgyűjteményben, mint manapság bármelyik háziasszony receptfüzetében fellelhetők azok a nevek, akiktől a füzet írója a receptet kapta. A Makai féle receptfüzet érdekessége, hogy olyan nevekkel találkozhatunk, akik Bonyhádon közismert emberek voltak. Például Barczáék a patikus család, vagy Lábady doktorék, vagy a hentesként ismert Garai család. A Perczel családra utal, hogy a füzet írója a Méltóságos asszonytól, és a házvezető nénitől is kapott receptet. A füzetben nagyon sok olyan családnév szerepel, akik Bonyhád szerte ismertek, mint a Hartmann, Jenei, Bach, Pfaff, Eibach, Knippl, Künsztler családok. Találunk Hidasról kapott receptet is. Több helyen olvashatunk olyan neveket, akiket csak a recept írója ismerhetett, mint Annus néni, Kata néni, Erzsi néni, Mari néni, Lenke, Lujza, Erna vagy Keresztmama féle receptek. Van, ahol a teljes nevet feljegyeztek, mint pl. Nemes Mozgay Mária-féle, Kutasy Marika-féle, Jenei Zsófi-féle, Künsztler Marika-féle. Ezen kívül kapott receptet Szűcséktől, Tilléktől, Boroséktól, Khunéktól, Finkéktől. Van, ahol a sütemény neve után megjegyzést írtak. pl. „Kipróbálva, és nagyon jó", vagy "igen finom" vagy "mutatós és sokáig eláll”. A receptek között találunk korhű érdekességeket pl. "A kekszeket, ötpengős nagyságúra szaggasuk". Vannak olyan receptnevek, melyek jelzik a háború előtti kort pl. „Ruszis elegánt". A receptek között találunk hideg és meleg előételeket, köreteket, főételeket, kelt tésztákat, palacsintákat, fagylaltokat és desszerteket. A füzetben leírt recepteket nem csak egy személy írhatta. Néhol a szálkás írás megváltozik, kerekebbre formálódnak a betűk. Az elsárgult papíron a ceruzával írt betűk nagyon elhalványodtak, de a tintával írottak jól olvashatók. A receptfüzet utolsó oldalain Makai Erzsébet rövid önéletrajzát olvashatjuk. (…) A füzet végén személyes levelezés olvasható, melyben a kornak sajátos stílusjegyeit figyelhetjük meg. (…) A receptek között vannak jellegzetes sváb ételek, pl. Supfnudli. (…) Megpróbáltam az olvasó számára az eredeti szöveget úgy összerakni, hogy minden főzni és sütni szerető kipróbálhassa a Makai Erzsébet féle recepteket. (Előszó)



Részletes keresés