Betöltés...

A magyar Tátra-kutatás apostolai

Neidenbach Ákos

A Buchholtz-család


Ár: 1.900 Ft

Raktáron

Püski Kiadó, Budapest
140 x 200 mm, fűzött, 132 oldal
Kiadás éve: 2011
ISBN: 978 963 302052 4

A színes borítóval, fekete-fehér fotókkal készült könyv mindhárom neves személyt, apát és két fiát egy-egy munkájukon keresztül mutatja be. Egyedi érdekességnek számítanak az 1700-as évekből származó tátrai utazásaik leírásai és több más tátrai különlegesség.

Célom e munkával elsősorban egy különleges forrás közlése volt, hogy további részletes kutatások legyenek tehetők a Buchholtz család életműve tekintetében. Például a Tátra-panorámákon alkalmazott földrajzi elnevezések összehasonlítása.

"Az első kérdés az lehet, hogy miért éppen a Buchholtzokról írok? A kérdésre adott választ kissé ki kell fejtenem. Amikor elkezdtem gyűjteni a magyar hegymászás történetének relikviáit, Komarnicki Gyula megtisztelt azzal, hogy felkért készülő Tátra-kalauza kéziratának gépelésére, amit örömmel és meghatottsággal vállaltam. A munka során, Nála tett látogatásaim, beszélgetéseink a Vele készített hangfelvétel, a Heve megyei Erkre történt kitelepítésekor megtizedelt, de még így is csodálatos könyvgyűjteményének darabjai, addig is meglévő, a régi haza története felé irányuló vonzalmamat még jobban a hegymászó múlt felé fordították. Halála után a felesége Paulus néni rám bízta hagyatékát, melyben különleges helyet foglalt el a Buchholtz anyag. (...)" (a Szerző)Részletes keresés