Betöltés...

A magyar szentek ábrázolása Szlovákia középkori templomaiban

Kovács László – Görföl Jenő

Ár: 4.900 Ft

Raktáron

Nap Kiadó, Dunaszerdahely
Media Nova M, Dunaszerdahely
165 × 235 mm, kötött, 232 oldal
Kiadás éve: 2014
ISBN: 978-80-89734-07-8

A középkori szentek tiszteletének, kultuszának szerves része volt, hogy templomok, egyházi intézmények (kolostorok), oltárok patrónusának választották. Ezzel együtt járt a szentek ábrázolása faliképeken, festett oltárképeken, oltárszobrokon, de önálló plasztikai ábrázolásuk is általános volt.

A szentek kultuszának gyakorlata lehetővé tette minden újonnan megtért nép, így a magyarok számára is, hogy saját képviselőikkel gazdagítsák a szentek karát. Az első szentté avatásokra 1083-ban került sor Magyarországon, amikor is Istvánt, az első magyar királyt és fiát, Imrét avatták szentté, majd az ő szentté avatásukat elősegítő Lászlót 1192-ben, s végül II. András lányát, Erzsébetet 1235-ben. Az ő kultuszuk mindjárt szentté avatásuk után elkezdődött, s ennek a kultusznak is szerves része volt, hogy tiszteletükre templomokat, oltárokat szenteltek, s ábrázolásuk is ezzel együtt járt.

A könyvben csak a középkori ábrázolásokat mutatjuk be, itt azonban a teljességre törekedtünk, a mai Szlovákia területén föltalálható minden ilyen emléket számba vettünk.Részletes keresés