Betöltés...

A kis Csóka körű van kerítve - 2 CD melléklet

Borsi Ferenc

Észak-bánáti népdalok


Ár: 3.800 Ft

Raktáron

Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Zenta
Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, Csóka
175 x 230 mm, kötött, 190 oldal
Kiadás éve: 2016
ISBN: 978-86-80644-02-8

Csóka és Észak-Bánát népzenéjéről az első adatokat Kálmány Lajos gyűjtötte mintegy 140 évvel ezelőtt. A múlt század második felében lassan megszűntek a népzenét és a népi kultúrát őrző, éltető közösségek, ezzel elnémult a népi énekszó és a népzene is. A gyűjtőknek, Bodor Anikónak, Burány Bélának, Kónya Sándornak és Paksa Katalinnak köszönve azonban sikerült megőrizni ennek a közösségnek a dallamait. Az 1970-es és ’80-as években újraindult népzenei mozgalom, hála istennek, Csókát sem kerülte el, lelkes csoportok alakultak, asszonyok és férfiak álltak össze, és szólaltatták meg saját és hallgatóik örömére a népdalokat. Vrábel János és Borsi Ferenc vezetésével továbbéltették azt az ősi kincset, amit sikerült megmenteni a feledéstől.

Borsi Ferenc a Csóka környéki dalokat gyűjtötte egybe ebben a kötetben, és őrizte meg őseink hagyatékát nemzetünknek, hogy ne vesszen feledésbe az a dallamvilág, ami az itt élő magyar közösség meghatározó szellemi kincse. A kötetben levő cd-melléklet segíti az érdeklődőt a népdalok megismerésben. Ahogy Németh István és Kónya Sándor ajánlásából tudjuk, a kiadvány többszörös szerepet tölt be. Népszerűsítő feladata mellett tudományos jellege is van, hiszen a közreadott lejegyzések a kutatók számára is értékesek.

Jelen, hangzó melléklettel gazdagított népzenei kismonográfia Bodor Anikó elképzelésének valóra váltása. Az ő hosszú távú terve volt, hogy az egyes népzenei kisdialektusok gyűjtött anyagát, az adott kistáj népzenei tájszólását jól ismerő előadókkal újraénekeltesse. Így nemcsak a szakavatott népzenekutatók, hanem a széles népzenekedvelő tábor is élvezhető és szakmailag is magas szintű népzenei gyűjtést és példatárat vehet a kezébe. Így jött létre a 2006-ban megjelent » Szép Kecelbe ... című, kiskunhalasi és keceli népdalokat, a Kiskunság zenei nyelvjárását bemutató kettős CD és kismonográfiát érő kísérőfüzete. Anikó a koncepcióját, elképzeléseit hosszú távon kívánta megvalósítani. A következő állomás a Csókát és zenei dialektusát bemutató kiadvány lett volna. A zenei dialektus ebben az esetben nem földrajzi vagy közigazgatásilag behatárolt terület, hanem Szöged környékét, Észak- és Közép- Bánátot egybeolvasztó etnokulturális egység: az ő-ző nyelvjárást beszélő szögedi nemzet hazája. A válogatást és a felvételek elkészítését még maga Anikó vezette Németh István közreműködésével. A záró munkálatokra, a kötet életre hívására már nem volt ideje...

E kiadvánnyal Bodor Anikó munkássága előtt tisztelgünk.Részletes keresés