Betöltés...

A hagyományos citerajáték kezdőknek és haladóknak - CD melléklettel

Borsi Ferenc

Traditional Zither for Beginners and Advanced Students


Ár: 3.500 Ft

Raktáron

Hagyományok Háza
220 x 300 mm, fűzött, 172 oldal
Kiadás éve: 2017
Sorozat: Népzenei füzetek - Hangszeres népzenei példatár
ISBN: 978-963-7363-93-1

A citera a legelterjedtebb népi hangszerünk volt egykor a hagyományos közösségek zenei életében, s talán a legtöbbek által használt népi hangszer az újjáéledő népzenei életben is. A hangszer gyakoriságát azzal magyarázhatjuk, hogy viszonylag egyszerű az elkészítése, s könnyen elsajátítható játéktechnikával önállóan is teljes értékű zenei élményt, akár kisebb vigasságokban tánckíséretet is szolgáltat.

Kötetünk a hagyományos citerajáték tanulásához kíván segítséget nyújtani az első lépésektől a haladó szintig. A zenei anyag válogatásakor nem csak az adott technikai szintet tartottuk szem előtt, hanem igyekeztünk különböző dallamváltozatokat is bemutatni. A MTA Zenetudományi Intézete archívumának mintegy százhúsz citerástól gyűjtött több ezer felvételéből válogattuk a hagyományos citerajátékot leginkább képviselő dallamokat. Külön figyelmet fordítottunk a citerajáték eddig feltárt három jellegzetes tájegységére: az Alföld keleti és déli vidékére, a Közép-Alföldre, valamint a hangzásban teljesen elkülönülő dél-dunántúli területekre.

A legújabb népzene-oktatási szemlélet szerint a kottával leírt dallam nem képes hordozni valamennyi finom stilisztikai, előadói, zenei információt. Ez csak hallás, auditív élmény útján közvetíthető. Egy-egy új játéktechnikai fogást, zenei fordulatot könnyebb értelmezni, ha helyes, stílusos előadásban meg is hallgathatja a tanuló. A könyvhöz tartozó hangzó CD-melléklet ezt a célt szolgálja.Részletes keresés