Betöltés...

A gyulafehérvári székesegyház főszentélye

Papp Szilárd (szerk.)

Ár: 5.600 Ft

Raktáron

Teleki László Alapítvány, Budapest
210 x 290 mm, kötött, 298 oldal
Kiadás éve: 2012
ISBN: 978-963-7081-23-1

A néhány évvel az ezredforduló után, I. István által alapított erdélyi püspökség központjában áll Magyarország történelmének, egyháztörténetének és művészettörténetének egyik kiemelkedő, emblematikus épülete, a gyulafehérvári székesegyház. A magyar királyság egykori területén ez az épület az egyetlen olyan középkori püspöki templom, amely jórészt eredeti formájában maradt fenn, s így egyedül ad méltó képet középkori székesegyházaink hajdani külső és belső megjelenéséről. A székesegyház liturgikus értelemben vett legfontosabb része a főszentély, amely román kori, jórészt elbontott előzmény után a 13. század végén épült fel klasszikus gótikus stílusban, s nagyjából ebben a formájában maradt fenn napjainkig. A tanulmánykötet a főszentély történetét dolgozza fel monografikus jelleggel , amihez az alkalmat az épületrész befejező szakaszban lévő, átfogó restaurálása szolgáltatta.

A főszentély restaurálására, pontosabban az ahhoz szükséges előkészítő kutatómunkára 2008-tól kezdődően került sor. Az épületrész történetét illetően az elmúlt három évben végzett régészeti, falkutatási és levéltári feltáró munkák számos olyan információt eredményeztek, amelyek jelentős újdonságként értékelhetők, és amelyek alapján a róla vallott eddigi képünk több ponton is alapvetően változott meg. A szentély külsejénél folyt ásatások megállapították az épület viszonyát a környezetéhez, egyes periódusait, s építésének technikai részleteiről is új eredményekkel szolgáltak.

A templom e kiemelten jelentős, de az eddigiekben a többihez képest kevesebb figyelmet kapott részével kapcsolatban a kutatások tehát jó néhány terület szakembereit – régészeket, építészeket, művészettörténészeket, restaurátorokat – fogták össze az elmúlt néhány évben, nagyobb mennyiségű, új információt halmozva fel a szentélyről. Ezeket az információkat összefogva került publikálásra a tanulmánykötet, monografikus feldolgozását adva a gyulafehérvári székesegyház főszentélyének.Részletes keresés