Betöltés...

A 2. vkf. osztály

Szakály Sándor

Tanulmányok a magyar katonai hírszerzés és kémelhárítás történetéből 1918–1945


Ár: 3.000 Ft

Raktáron

Magyar Napló Kiadó, Budapest
170 x 240 mm, kötött, 272 oldal
Kiadás éve: 2015
ISBN: 978-615-5465-26-0

Tanulmányok a magyar katonai hírszerzés és kémelhárítás történetéből az 1918-1945 közötti időszakban. Sajnálatos, hogy a magyar katonai hírszerzés és kémelhárítás szervezetének – amit a köznyelv leginkább csak 2. vkf. osztályként emleget – története a napjainkig is alig feltárt. Ennek nyilván oka (lehet) a mindenkori hírszerző és kémelhárító szervezeteket teljesen joggal körülölelő „titokzatosság”, de még inkább a szomorú tény, hogy a 2. vkf. esetében nagyon kevés korabeli irat maradt fenn. Nyugodtan állítható tény: a magyar katonai hírszerzés 1919 és 1945 közötti történetének hiteles feltárásához szűkös a forrásbázis. […] A jelen kötet tanulmányai természetesen nem adhatnak átfogó képet a szervezet történetéről, de talán közelebb vihetik az érdeklődőket annak megismeréséhez.

"A ​m. kir. honvéd vezérkar főnöke 2. osztály.

(2. vkf. oszt.)

I. Alárendelés és szolgálati viszony.

Kettős alárendeltségű osztály. Általában minden tekintetben a hdm. csf. és a vkf. h. útján a vkf-ének van alárendelve, kivéve a volt HM Elnökség B. oszt. ügykörét, melyben a HM helyetteséhez tartozik.

II. Ügykör és feladatok.

Itt a HM. hatáskörébe tartozó ügyek elhagyásával csak a vkf-ének hatáskörébe tartozó ügykör vétetett fel, melyet valamennyi vkf., HM. és tekintetbejövő polgári szervvel együttműködésben végez.

Általában.

Idegen államok haderejének, katonapolitikai viszonyinak és háborús teljesítőképességének nyilvántartása azzal a céllal, hogy a vezetés tervezéseihez és elhatározásaihoz alapot szolgáltasson.

A hírszerző szolgálat vezetése. Különös harceljárással kapcsolatos munkálatok vezetése.

Kémelhárítás és szabotázselhárítás.

Rejtjelszolgálat.

Katonai attachék szolgálatának irányítsa."

Szolgálati Utasítás a m. kir. honvéd vezérkar főnökének helyettese, a vkf. csoportfőnökei, osztályai és egyéb szervei számára.

Budapest, 1942.Részletes keresés